Thursday, 11 August 2011

Cara Letak Link Yang Boleh Terus Dilihat Di Entri.

Assalamualaikum... hello... ^__^
Okey harini saye belajar menda nie pulak.
Saye belajar dari blog ---> Tutorial Untuk Blog

Agak2 paham ke tak tajuk nie?
*Perhatian: untuk gambar2 beriktunya, 
sila klik di gambar untuk lihat dengan lebih jelas.




Ok, lihat nie.
Saye letak blog saye yg satu lagi. 
So, readers boleh tengok blog tu tanpa perlu ke blog tu terus.
Boleh tengok direct dari sini.


Yeah, cara2 yg saye guna adalah seperti berikut.
Mula2 sign in la dulu blogspot. Lepas tu pergi ke dashboard.


Di dashboard akan jumpa menda nie. Klik new post.


Ok, bila pergi New Post nampak la macam nie kan.

Then taip la ape yg nak ditaip.
Bila dah nak masukkan link tue,
Pergi la ke Edit HTML

Bila pergi kat Edit HTML macam ni la rupanye


Lepas tue, copy code nie dan paste kat situ

<iframe src="LINK DISINI" width="98%" height="400" border="1"></iframe> 

Kemudian, delete [tulisan hijau-klik disini] tue.
Gantikan dengan url link yg nak dimasukkan.
Macam saye buat tue.


Ok, lepas tu, pergi semula ke compose
Lihat dulu jadi ke tidak.
Klik Preview.

Ok, macam ni menjadi la.
Agak2 dah puas hati, boleh la Publish Post.


Cara nie juga boleh diguna untuk letak link ape2 je.
Nak letak Youtube ke, Yahoo ke, Google ke. Ape2 je la.


Yes, akhirnya setelah berusaha, saye dah faham dan saye dah reti.
Alhamdulillah...

1 comment:

Pojiekyra said...

thanks ja hehehhee